Wandelen

Een ontdekkingstocht door het eigen dorpsgebied. Zo werden drie wandelroutes rondom het mooie dorp Gees destijds aangeprezen. In 2006 kwamen ze tot stand door een samenwerking van Staatsbosbeheer, de Boermarke, Plaatselijk Belang Gees en de BOKD (Brede Overlegroep Kleine Dorpen). De drie wandelroutes rond het esdorp Gees werden in eerste instantie gemaakt voor de dorpsbewoners, maar zijn zeker zo interessant voor wie niet in Gees woont.

De eerste wandelroute gaat door de Olde Maden, het gebied tussen de Zwindersche Es en het Geeser veld. De route loopt door het stroomdal van de oude leek, een zijstroompje van het Loo-diep. Leek- of laak is een oude benaming voor een afwateringsbeekje. Deze leek deed vroeger dienst als afwateringsstroompje van de melkfabriek in Gees. De tweede route gaat over het uitgestrekte Geeserveld op de grens van de veldgronden en madenlanden van de Geeserstroom. Veldgronden werden door de dorpsbewoners gebruikt voor bijvoorbeeld beweiding, de bijenteelt en het steken van plaggen. De derde route gaat langs de in 2006 heringerichte Geeserstroom en de Bollema ten Noordoosten van Gees. De route gaat door een beekdallandschap dat herinnert aan 150 jaar geleden.

Wie bang is voor een beetje modder kan maar beter goede laarzen aantrekken. De routes gaan ook door nattere delen van het gebied. De wandelroutes worden, op initiatief van de Boermarke en in samenwerking met de boswachters van Staatsbosbeheer, jaarlijks in maart door een forse groep dorpsbewoners onderhouden. Zo zijn, op de route door het Geeserveld vlakbij de Klinkenbarg, houten loopplanken getimmerd waarmee de wandelaars een nat gedeelte van het weiland kunnen overbruggen.

Beleefroute1

Sinds 2019 heeft Gees een historische Beleefroute. Deze start bij het Tourist Info Punt. Daar vind je het bovenstaande bord. Als je op de afbeelding van het bord klikt, krijg je alvast een beeld van de Beleefroute. Sinds 2020 is er ook een Natuurlijk Gees Beleefroute. Deze wandeling start ten zuiden van het parkeerterrein van Staatsbosbeheer in het Geeserbos.

Beleef-app
De beleefroutes kun je wandelen met een app op je mobiele telefoon. Via de app krijg je mooie achtergrondverhalen bij locaties langs de route. Je kunt de app makkelijke op je mobiele telefoon downloaden met behulp van de onderstaande QR-code:

QR-code Beleefroute Gees

Deze en vele andere routes, bijvoorbeeld over het heidegebied De Hoge Stoep (filmpje),  zijn verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatie Punt aan de Dorpsstraat 47 in Gees. Vanaf daar start meestal ook de routebeschrijving.