Houtoogst in boswachterij Gees

Vanaf 17 juli gaat Staatsbosbeheer beginnen met de houtoogst in boswachterij Gees.
Het zagen vindt plaats met oogstmachines en motorzagen. Plaatselijk kunnen de werkzaamheden voor enige overlast zorgen. De werkzaamheden nemen enkele weken in beslag.

Blessen en vellen

Staatsbosbeheer weegt steeds zorgvuldig af welke bomen geoogst kunnen worden. Daarbij houden ze rekening met de dieren en planten die er leven en groeien. Bomen die worden gekapt krijgen een markering (oranje stip) het zogenaamde blessen. Bomen vellen gebeurt voornamelijk met een oogstmachine, een ‘harvester’. Deze geavanceerde houtoogstmachine kan nauwkeurig en precies werken. Hij velt en onttakt de bomen en zaagt de stam in stukken van de gewenste lengte. De stammen worden opgestapeld in afwachting van transport naar de zagerijen.

In dit bos oogst Staatsbosbeheer hout (niet meer dan 70% van de bijgroei) om de bossen vitaal en gevarieerd te houden en inheemse boomsoorten te bevoordelen. Hierbij wordt langzaam gestuurd naar een meer natuurlijker bos. Het hout wordt als natuurproduct zo duurzaam mogelijk ingezet. Slechts 3% van het Nederlandse houtverbruik komt uit de bossen van Staatsbosbeheer. Hout uit onze gebieden wordt zo hoogwaardig mogelijk toegepast (bouwhout, meubels, vloeren etc). Daarmee blijft CO2 vastgelegd. Tak- en tophout laten we hier liggen als voeding voor de bodem.

Staatsbosbeheer werkt volgens de gedragscode Bosbeheer. Staatsbosbeheer voldoet zo ook aan de eisen van het FSC- keurmerk, de strengste wereldwijde standaard voor duurzaam bosbeheer.

Wat merkt u ervan?

De paden kunnen tijdelijk minder goed begaanbaar zijn doordat ze stuk gereden worden door het werkverkeer. Staatsbosbeheer herstelt de paden zo snel mogelijk, maar dit kan pas als het werk afgerond is en in een periode dat de paden goed droog zijn.

Meer informatie

Voor meer informatie over bovenstaande kunt u bellen met de boswachter tel. 06-13084468.
Kijk voor meer informatie over duurzaam bosbeheer en houtoogst op www.staatsbosbeheer.nl