Repair Café Gees officieel van start

Op zaterdag 23 september start, in het gebouw Pluspunt in Gees, het Repair Café Gees-Oosterhesselen-Zwinderen. Een Repair Café is een bestaand concept dat al in binnen- en buitenland wordt uitgevoerd. Het gaat om bijeenkomsten die draaien om repareren. De bijeenkomsten worden lokaal georganiseerd. Je kunt er meegebrachte kapotte spullen repareren met hulp van vrijwilligers. Doel is het verkleinen van de afvalberg, het behouden van kennis over repareren en het versterken van de sociale cohesie in de omgeving. Dat gebeurt doordat je er mensen uit je eigen buurt ontmoet. Vanuit de themagroep verduurzaming in Gees ontstond eind 2022 het idee om een Repair Café te starten. Dorpsbewoners van Gees, Oosterhesselen en Zwinderen sloegen de handen inéén wat resulteerde in de start op 23 september. 

Hoe werkt het precies?


De opzet is dat alles gerepareerd kan worden. Kleding, meubels, elektrische apparaten, speelgoed, fietsen, noem maar op. Als eigenaar van je te repareren spullen ben je aanwezig bij de reparatie. Daarna neem je dit weer mee terug. Soms kan iets niet gerepareerd worden of er moet een onderdeel vervangen worden. In dat geval kan de reparateur advies geven. Dan neem je de spullen weer mee terug. Een volgende keer kan het dan mogelijk alsnog worden gerepareerd. Het te repareren voorwerp kan niet opgeslagen worden op de locatie. Ook als je niets te repareren of herstellen hebt, maar gewoon nieuwsgierig bent of leuk dorpsgenoten wilt ontmoeten ben je van harte welkom.

Waar en wanneer is het?


Het Repair Café is eenmaal per maand op zaterdag van 11:00 uur tot 13:30 uur in Pluspunt aan de Dorpsstraat 83 in Gees.


Weggooien is zonde


De westerse maatschappij is gericht op consumeren. We kopen steeds meer spullen en gooien ook steeds meer weg. Luxe goederen die we bezitten, gebruiken we steeds korter. Zodra ze mankementen vertonen, gooien we ze weg en we kopen een nieuw product. Een stoel met een wiebelende poot, een cd-speler waarvan het klepje niet meer open wil, een wollen trui met een gaatje in de ellenboog. Veel spullen worden al weggegooid voordat ze een jaar oud zijn

Geef je product een tweede leven!


De mogelijkheid om het oude product te repareren, komt vaak niet meer bij je op. En we weten ook niet meer hoe dat moet. Kennis op dit gebied verdwijnt. Wie deze praktische kennis nog wel bezit (zoals ambachtslieden, ouderen en mensen met een praktijkopleiding), verdienen het om door de maatschappij hoog gewaardeerd te worden. Hun kennis kunnen we veel beter benutten. Zij dragen bij aan het duurzamer maken van de samenleving!

Positieve effecten


Door dorpsgenoten in te schakelen als begeleiders bij reparatiebijeenkomsten, bereiken de organisatoren veel positieve effecten tegelijkertijd.

  • Meer dorpsgenoten kunnen meedoen
  • Waardevolle praktische kennis wordt overgedragen.
  • De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt beperkt.
  • Repareren in plaats van weggooien helpt mee aan de beperking van CO₂-uitstoot. Want bij het fabriceren van nieuwe producten – en het recyclen van oude – komt CO₂ vrij.

In het Repair Café kijk je op een andere manier naar je  spullen. Je ziet er opnieuw de waarde van in. En dat is niet alleen goed voor een duurzame samenleving, maar ook hartstikke leuk!

Reparateur worden?


De organisatoren roepen ook mensen op die reparateur willen worden. Hoe meer reparateurs, hoe leuker het wordt en hoe groter de kans dat iets gerepareerd kan worden. Jong? Oud? Er tussenin? Wie een bijdrage wil leveren als reparateur, kan zich aanmelden . Dat kan via de onderstaande mailadressen. Maar je kunt natuurlijk ook eerst eens even langkomen om te kijken of het wat voor je is. 

Contact


Plaatselijk Belang Oosterhesselen, Ria Epping, info@pboosterhesselen.nl
Plaatselijk Belang Gees, Roeland van Fastenhout, verduurzaming@geesweb.nl
Plaatselijk Belang Zwinderen, Wim Koops, bestuur@pbzwinderen.nl.

Meer informatie vind je op www.repaircafe.org