Beleef de berg in tijdschrift Rijksdienst Cultureel Erfgoed

In het februarinummer van het Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (zie p.22, 23, 24) lees je een mooi artikel over de Klinkenberg in Gees. Enige tijd geleden werd op de Kinkenberg het archeologisch beleefpunt geopend. De Klinkenberg is een Rijkmonument. Vandaar dat de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is betrokken.

Stille getuigen

De schrijvers van het artikel nemen je mee naar de middeleeuwen toen op de Klinkenberg een houten kasteel stond. De restanten van het kasteel zijn de stille getuigen van de strijd tussen de Drentse aanhangers van de bisschop van Utrecht, waaronder de eigenaar van de Klinkenberg en de heren van Coevorden.

Zwinderen

In het artikel wordt ook beschreven hoe het beleefpunt tot stand kwam. Dorpsbewoner Kees van Dijk speelde daarbij een belangrijke rol. Zijn studie over het dorp Zwinderen voor het schrijven van het boek “Zwinderen, 800 jaar tussen veen en zand” was de directe aanleiding om met de Klinkenberg aan de slag te gaan. In september 2022 werd het beleefpunt geopend door gedeputeerde Nelleke Vedelaar en wethouder Jeroen Huizing.

Het artikel werd geschreven door Jan van Doesburg, specialist archeologie middeleeuwen en nieuwe tijd, en Jos Stöver, adviseur archeologie, beiden bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Zij leverden met expertise een bijdrage aan het beleefpunt.