BIG ART & GARDEN geopend

Bron: Coevorder Nieuws, Esselien de Groot

Gees – BIG ART & GARDEN in Gees ging afgelopen donderdag, 18 april, open. De officiële opening was zaterdag 20 april onder grote belangstelling. De beeldentuin, galerie en brasserie zijn tot en met zondag 6 oktober geopend van donderdag tot en met zondag van 11.00 tot 18.00 uur.

De beeldentuin was 21 jaar lang het domein van Arjaan en Hieke de Hullu, waarna deze prachtige locatie onder de naam Beelden in Gees werd voortgezet door Yvo van Marle. De nieuwe eigenaren zijn broer en zus Erik en Esther Dokter. De letters BIG in de nieuwe naam verwijzen naar Beelden in Gees. “Ons werd wel gevraagd”, aldus Esther in haar openingswoord, “waarom wij de naam Beelden in Gees niet hebben gehandhaafd. Dat hebben we toch wel, want dat staat nog steeds in het logo. We willen echter ook internationaal publiek trekken, daarom hebben we voor deze naam gekozen.”

De tuin ligt er fraai bij met alle bospaden, vijvers en open ruimtes, die zorgen voor prachtige vergezichten. In de tuin zijn vele bijzondere bomen en planten te zien en elk jaar wordt gezorgd voor prachtige kunstwerken. Tuin en kunst versterken elkaar in de fraaie omgeving.

Esther vertelde hoe de overname van de beeldentuin tot stand is gekomen. “We waren al een tijdje op zoek naar een horecabedrijf. We kwamen op een gegeven moment op een locatie, maar die vonden we te groot…. Wij werden vervolgens geattendeerd op Beelden in Gees. We waren ogenblikkelijk verkocht.” Zij vertelde dat zij heel veel positieve reacties hebben gekregen. “Niet alleen uit het dorp Gees, maar vanuit het hele land.”

Wethouder Erik Holties toonde zich in zijn toespraak blij met de heropening van de beeldentuin. “Deze plek stond als op de kaart als één van de mooiste beeldentuinen in ons land. Ik wens jullie veel succes met deze uitdaging. Wij als gemeente zijn blij met deze plek.” Ook burgemeester Renze Bergsma was aanwezig bij de opening.

Tijdens de opening werden diverse personen in het zonnetje gezet. Zo konden Esther en Erik rekenen op de medewerking van Tanja den Boer, die al jaren werkzaam is in de kunstsector en de galerie verzorgde in 2022. Het resultaat is dat meer dan dertig kunstenaars er hun werk tonen. Wat betreft de tuin is hovenier Sebastiaan Boer reeds lange tijd een vaste waarde en hij heeft de tuin steeds heel goed onderhouden.

Naast de tuin met alle fraaie kunstwerken is de galerie heringericht en is de brasserie vernieuwd. Er komen evenementen die verband houden met tuin en kunst, bijvoorbeeld in de vorm van workshops, lezingen, inspiratiedagen en concerten. Die zijn gericht op zowel particulieren als op zakelijk gebied. Hierdoor worden tuin, kunst en horeca met elkaar verbonden. Verder komen er met ingang van het komend jaar meer wisselexposities.

Regelmatig zijn exposerende kunstenaars te gast tijdens de BIG Artist Events. Dan kunnen bezoekers kennismaken met de kunstenaars en meer te weten komen over het maakproces, evenals de gedachte over bepaalde kunstwerken of de thematiek. Dat kan gaan om een lezing, een demonstratie of een bijzondere ontmoeting.

Tijdens de zomerexpositie is er een speciale tentoonstelling met als thema ‘Vogels’. Enkele kunstenaars tonen nieuw werk rond dit thema, andere kunstenaars waren reeds bekend om hun prachtige vogelbeelden

Bij alle veranderingen hoort natuurlijk een compleet vernieuwde website: www.bigartandgarden.nl. Daarnaast wordt het laatste nieuws gedeeld op de sociale netwerken FacebookInstagram en LinkedIn.

BIG ART & GARDEN
Beelden in Gees
Schaapveensweg 16
0524-582141; info@bigartgarden.nl

In het Geesweb fotoalbum vind je foto’s van de opening.