Boek van Gees: Boeren en ambachtslui in Gees

Wilt u de geschiedenis van Gees leren kennen? De Werkgroep Monumenten van de Historische Vereniging Klenckerheugte is bezig met het schrijven van een boek over de geschiedenis van Gees. Zij hebben veel informatie verzameld: archieven onderzocht, oude kranten doorsnuffeld en interviews afgenomen met oudere bewoners van Gees. Vele dorpsbewoners hebben hun albums met oude foto’s aan de werkgroep ter beschikking gesteld. Het boek van ongeveer 450 bladzijden, vanaf de prehistorie tot het heden, is rijk geïllustreerd met veel kaarten, documenten, verhalen en foto’s. De maanden tot de publicatie lichten we hoofdstuk na hoofdstuk een tipje van de sluier op. We vervolgen met hoofdstuk 4: Boeren en ambachtslui

De eerste vorm van industriële verwerking van landbouwproducten is een korenmolen. Al aan het eind van de 15e eeuw is Gees een molen rijk, die staat op de Molenberg tussen Gees en Oosterhesselen.

De molen brandt af

De eerste molen van Gees is het eigendom van de havezate De Klencke. De molen is een standaardmolen: een richtbare windmolen, het oudste houten type windmolen in de Lage Landen. Hoewel de molen altijd op dezelfde plek blijft staan, maakt het eigendomsrecht nogal wat omzwervingen. In 1642 komt het weer in handen van Johan van Welvelde van De Klencke en blijft daarna lang in het bezit van deze familie. De molenaar is dan Herman de Muller, die woont in het molenaarshuis aan de Oude Steeg 3. De molen brandt af in 1863 en wordt niet meer opgebouwd.

Ben je geïnteresseerd in het hele verhaal? Schrijf je dan in voor het boek ‘Gees, kuieren door duizend jaar dorp’. De werkgroep streeft ernaar dat het boek maximaal € 35,- zal gaan kosten. Voorinschrijvers krijgen € 5,- korting op de uiteindelijke prijs. Voorinschrijving betekent niet dat je vooruit moet betalen of verplicht bent tot afname. Je kunt alvast inschrijven voor het boek bij:
Mieke Venhorst; e-mail: vendijk01@gmail.com, of Kees van Dijk en Henny Kuipers; e-mail: hennyenkeesingees@gmail.com, of via deze link.

Afbeelding: De molen op de Molenberg, getekend op de Perfecte Kaart gemaakt voor Roelof van Echten, rond 1640.