Genieten van de natuur … met respect

Een bericht van de boswachter:

Tijdens de Corona-crisis is het merkbaar stukken drukker in de natuur, het is geweldig dat mensen heerlijk op adem kunnen komen en onthaasten in de natuur.

Piekuren
Als iedereen de stilte van de natuur opzoekt om de zinnen te verzetten, kan het wel eens druk worden. Zaterdag en zondag tussen elf uur ’s morgens en drie uur ’s middags zijn in bepaalde gebieden steevast de piekuren. Dan zijn de parkeerplaatsen vol en lopen mensen in file door het bos. Wanneer de ene parkeerplaats vol is, rij je door naar de volgende. Zo kom je ook nog eens in een ander gebied. Parkeer vooral je auto niet in de berm. Hulpdiensten moeten te allen tijde op de juiste plek kunnen komen. Veiligheid staat voorop.

Met de toenemende drukte komen er ook klachten van overlast bij ons binnen. Met name over motorcrossers en loslopende honden.

Crossers
Ondanks dat de crossbanen gewoon open zijn scheuren de crosser dwars door het bos. Hebben geen oog voor de omgeving en evenmin voor andere gebruikers. Ze vernielen en verstoren de natuur en maken mensen bang. Laatst kwam ik nog een ruiter tegen, die als de dood was dat haar paard op hol zou slaan. Het leed is dan niet te overzien!

Loslopende honden
Ook loslopende honden kunnen de natuur verstoren. Daarom hebben we speciale losloopgebieden. Het ligt nooit aan de eigen hond, horen we dan, want die luistert zo goed. Maar het kan gewoon niet in gebieden met kwetsbare flora en fauna en bovendien zijn lang niet alle bezoekers gediend van loslopende honden. En de natuur is voor iedereen. Uiteraard mogen honden enkel in de losloopgebieden los, informeer vooraf welke plekken dit zijn en controleer de regelgevende bebording ter plekke.

Loopt u wel in een losloopgebied dan gelden de volgende regels:

  • honden dienen ten alle tijden onder appél te staan
  • honden mogen geen overlast veroorzaken aan andere mensen, dieren en flora
  • honden dienen (net als mensen) ook op de paden te blijven om overlast aan de natuur te voorkomen

Is het voor u en uw hond niet mogelijk om aan bovenstaande regels te houden, houdt u hond dan aan de lijn.

Laten we met respect voor de natuur en elkaar genieten van de natuur, zodat het voor iedereen een fijne plek is om te  zijn.

Fijne feestdagen allemaal!

Wenda Kloen
Boswachter Emmen-Sleen
06-21266674