Glasvezel, hoe ver zijn we en hoe bevalt het?

Op dit moment (27/1) zijn de meeste woningen in Gees en Geesbrug aangesloten op glasvezel. Ook in Oosterhesselen zijn de eerste aansluitingen gerealiseerd en rond einde maart / begin april is naar verwachting geheel Oosterhesselen voorzien van glasvezel. Richting Dalen en Wachtum is inmiddels een flinke aanzet gegeven en in gebied 2, Dalerpeel en Steenwijksmoer, is men nu ruim halverwege. Kortom, de vaart zit er in.

Is de snelheid wat u er van verwachtte?
Wij kregen enkele reacties van mensen bij wie de internetsnelheid danig tegen viel. Mocht dat nu bij u ook het geval zijn, contoleer dan of uw eigen apparatuur en bekabeling op orde zijn. Vrijwel altijd ligt hier het probleem.

Als u uw bekabeling controleert of eventueel nieuwe of extra kabels trekt, denk er dan aan dat cat5 of cat6 internetkabels de beste keuze zijn. Bij TriNed kunt u uw coax-bekabeling blijven gebruiken als u daar bewust voor kiest.

Maakt u gebruik van één of meer switches? Controleer dan of deze switches de geleverde snelheid wel aankunnen! U zult de eerste niet zijn die teleurgesteld bij de provider rapporteert: “ik haal mijn snelheid niet” en waarbij een verouderde switch of netwerkkaart de boosdoener is. De netwerkkaart is het onderdeel van uw computer of laptop waarmee deze verbinding maakt met het internet of met het netwerk in uw woning.  Een verouderde netwerkkaart kan meestal maar 100 Mbit/s aan en u krijgt er nu 500 of 1000 binnen!

Hoe weet u hoe snel uw netwerkkaart is?
Door de snelheid van de netwerkkaart even te meten. Zorg dat de computer waarmee u dit meet een bekabelde verbinding met uw modem heeft.
Klik op START.
Klik op Instellingen (meestal ziet dit eruit als een tandwieltje).
Klik op Netwerk en Internet.
Klik op Ethernet.
Klik op de optie Adapteropties wijzigen.
Dubbelklik op LAN-verbinding.

Staat daar 100 Mbit/s, dan heeft u een verouderde netwerkkaart die de nieuwe snelheden niet aan kan.  Staat er 1,0 Gpbs, dan kan uw computer prima overweg met uw supersnelle glasvezelverbinding

Een verouderde netwerkkaart: wat nu?
U kunt voor uw pc een nieuwe netwerkkaart kopen die de nieuwe hoge snelheden wel aankan. Bij een laptop kan dat soms wat lastiger zijn, maar uw lokale computerexpert kan u precies vertellen wat er mogelijk is en kan dat vaak ook voor u uitvoeren.

En wat waren uw ervaringen?
Binnenkort willen wij een aantal van u benaderen om te horen wat uw ervaringen zijn. Wat wij daarvan leren willen wij delen met de aannemer en de providers. Het gaat dan om zaken als “is de kwaliteit wat u er van verwachtte”, “werd er netjes gewerkt bij de aanleg” en “was de communicatie naar behoren”.

Aad van der Vaart
Namens de vrijwilligers in Gees.