Begin augustus start Staatsbosbeheer met de houtoogst in de Boswachterij Gees. Hieronder een bericht van Staatsbosbeheer over het hoe en wat:
Het zagen vindt plaats met oogstmachines en motorzagen. Plaatselijk kunnen de werkzaamheden voor enige overlast zorgen. Op onderstaande kaartje is te zien in welke delen van het bos de werkzaamheden plaatsvinden. De werkzaamheden zullen naar verwachting tot eind september duren.
Blessen en vellen
Staatsbosbeheer weegt steeds zorgvuldig af welke bomen geoogst kunnen worden. Daarbij wordt rekening gehouden met de dieren en planten die er leven en groeien. omen die geoogst worden krijgen een markering (oranje stip) het zogenaamde blessen. Bomen vellen gebeurt voornamelijk met een oogstmachine, een “harvester”. Deze geavanceerde houtoogstmachine kan nauwkeurig en precies werken. Hij velt en onttakt de bomen en zaagt de stam in stukken van de gewenste lengte. De stammen worden opgestapeld langs de wege in afwachting van transport naar de zagerijen.
Dunnen en verjongen
In dit multifunctionele bos oogst Staatsbosbeheer hout om het bos gevarieerd en vitaal te houden. In dit bos worden inheemse boomsoorten zoals Eiken en Beuken bevoordeeld t.o.v. exoten zoals de Lariks en Amerikaanse eik. Er worden daarom voornamelijk uitheemse houtsoorten geoogst. Er wordt ook gestuurd op het verhogen van het aandeel jonge bomen in het bos. Na de oogst ontstaan vaak kleine open plekken waar weer voldoende licht is ontstaan voor de jonge bomen om te kunnen groeien. Naast de natuurlijke verjonging die hierdoor ontstaat worden er ook weer jonge bomen aangeplant.
Hout uit onze gebieden wordt zo hoogwaardig en duurzaam mogelijk toegepast (bouwhout, meubels, vloeren etc.). Daarmee blijft CO2 vastgelegd. Tak- en tophout laten we hier grotendeels liggen als voeding voor de bodem. Bij Staatsbosbeheer wordt gewerkt volgens de gedragscode Bosbeheer. Staatsbosbeheer voldoet hiermede aan de eisen van het FSC- keurmerk, de strengste wereldwijde standaard voor duurzaam bosbeheer.
Wat merkt u ervan?
De paden kunnen tijdelijk minder goed begaanbaar zijn doordat ze stuk gereden worden door het werkverkeer. De paden worden zo snel mogelijk hersteld, maar dit herstelwerk kan pas uitgevoerd worden als het werk afgerond is en in een periode dat de paden goed droog zijn. Daarnaast kunnen bosvakken en/of paden tijdelijk afgesloten zijn door de werkzaamheden en takken en boomstammen, we proberen dit zo snel mogelijk weer toegankelijk te maken.
Meer informatie: voor meer informatie kunt u bellen met de boswachter tel. 088-2844252. Kijk voor meer informatie over duurzaam bosbeheer en houtoogst op www.staatsbosbeheer.nl