Houtoogst in de boswachterij Gees

Zo nu en dan ontvangen we een bericht van de boswachter, Wenda Kloen. Deze keer gaat dat over de houtoogst in de boswachterij Gees.

Vanaf eind september gaat Staatsbosbeheer beginnen met de houtoogst in boswachterij Gees. Het zagen vindt plaats met oogstmachines en motorzagen. Plaatselijk kunnen de werkzaamheden voor enige overlast zorgen. De werkzaamheden zullen ongeveer enkele weken in beslag nemen.

Blessen en vellen

Staatsbosbeheer weegt steeds zorgvuldig af welke bomen geoogst kunnen worden. Daarbij wordt rekening gehouden met de dieren en planten die er leven en groeien. Bomen krijgen een markering (rode stip) het zogenaamde blessen. Bomen vellen
gebeurt voornamelijk met een oogstmachine, een “harvester”. Deze geavanceerde houtoogstmachine kan nauwkeurig en precies werken. Hij velt en onttakt de bomen en zaagt de stam in stukken van de gewenste lengte. De stammen worden opgestapeld in afwachting van transport naar de zagerijen.

Dunnen en verjongen

In dit bos oogst Staatsbosbeheer hout (niet meer dan 70% van de bijgroei) om de bossen vitaal te houden en het hout als natuurproduct zo duurzaam mogelijk in te zetten. Slechts 3% van het Nederlandse houtverbruik komt uit de bossen van Staatsbosbeheer. Hout uit onze gebieden wordt zo hoogwaardig mogelijk toegepast (bouwhout, meubels, vloeren etc). Daarmee blijft CO2 vastgelegd. Tak- en tophout laten we hier liggen als voeding voor de bodem. Bij Staatsbosbeheer wordt gewerkt volgens de gedragscode Bosbeheer. Staatsbosbeheer voldoet zo ook aan de eisen van het FSC- keurmerk, de strengste wereldwijde standaard voor duurzaam bosbeheer.

Wat merkt u ervan?

De paden kunnen tijdelijk minder goed begaanbaar zijn doordat ze stuk gereden worden door het werkverkeer. De paden worden zo snel mogelijk hersteld, maar dit herstelwerk kan pas uitgevoerd worden als het werk afgerond is en in een periode dat de paden goed droog zijn.

Het werkgebied is op het bovenstaande kaartje gearceerd.

Meer informatie: voor meer informatie kunt u bellen met de boswachter tel. 088-2844252.
Kijk voor meer informatie over duurzaam bosbeheer en houtoogst op www.staatsbosbeheer.nl