Mooie bijdrage Gees aan start culturele jaar Coevorden

De inwoners van Gees leverden gisteren een mooie bijdrage aan de start van het culturele jaar Coevorden. Aan het begin van de middag werd op het pleintje voor de voormalige obs de Klimop door Rudy Remmelts en Siny Vink een schilderij onthuld waarin de sfeer van Gees prachtig is verbeeld. Het werd gemaakt duur Rudy Remmelts, Anneke Meppelink en Wiep Vleems. Ook kwam het Geeser gelegenheidskoor in de bocht. Maar liefst veertien dorpsbewoners zongen het lied, dat door Harm Dijkstra werd geschreven. Henk Vleems schreef speciaal voor Gees een eigen couplet. Onder begeleiding van de dirigent en accordeonist werd het een mooi optreden. Met extra nummers én een toegift!


Kunst, tractors, muziek, koffie, biggetjes en tentoonstelling

Om het geheel op te luisteren waren er oldtimer tractors geparkeerd en showde Marien Renting één van zijn Bentheimer zeugen die onlangs een schare biggetjes had geworpen. Verder was er gelegenheid om kunstwerken van Rudy, Anneke en Wiep te bekijken. Die waren tentoongesteld in het voormalige kleuterlokaal van de Klimop. Ook kon je de tentoonstelling ‘Gezichten van de bevrijding’ bekijken. Dat alles onder genot van een kopje koffie.

Cabriobus

Wethouder Jeroen Huizing (Cultuur), die arriveerde in een heuse GADO cabriobus, met daarin onder andere acteurs van de Toorn van Thunaer en de pers, nam het schilderij in ontvangst en genoot zichtbaar van het muzikale optreden. Na het optreden vervolgde de bus haar tour langs alle dorpen in de gemeente.

Weeshuisweide

Later in de middag, rond half vier, sloot de Geeser-delegatie aan op de Weeshuisweide in de Coevorder binnenstad. Na speeches en een optreden van het Artillerie-reünie-orkest, brachten inwoners uit alle dorpen en de stad Coevorden achter elkaar hun eigen couplet ten gehore. Na het optreden werd een groot schilderij onthuld, met daarin opgenomen het schilderij van Gees, en die van de stad en alle andere dorpen. Een prachtig geheel waarin de diversiteit van al die dorpen en de stad treffend tot uiting komt.

Het grote schilderij wordt het komende jaar bij grote evenementen in het kader van Coevorden Culturele Gemeente van Drenthe tentoongesteld. De middag werd afgesloten met het ontsteken van het kanon door de mannen van het garnizoen en burgemeester Bert Bouwmeester. Volgende week start het open lucht theaterspektakel ‘Woeste Gronden’. Daarna zijn er gedurende het hele jaar tal van activiteiten. Wil je meer weten? Kijk dan op de site van Coevorden Culturele gemeente van Drenthe.

Hans Habers maakte een filmpje dat staat op ons Youtube-kanaal en een fotoreportage die je kunt bekijken in het fotoalbum van Geesweb. Dat laatste geldt ook voor een fotoreportage die Caressa v Groenenbergh maakte.

Foto’s van het programma op de Weeshuisweide vind je op de site van Alieke Eising.

De Geeser activiteiten werd georganiseerd door dorpsbewoner Rob Drabbe.