Onthulling gedenkteken Arch B. Luper, Anne de Vrieshoek

Op donderdag 7 oktober wordt bij de Anne de Vrieshoek in Meppen een monument onthult. Aanleiding is het neerstorten van de Amerikaanse piloot Arch B. Luper in de omgeving van het Drentse dorp Meppen. Dat gebeurde op 7 mei 1944. Zijn vliegtuig kwam neer in het bos aan de Mepperstraat ten westen van het dorp. Het lichaam van Luper werd ten zuiden van de weg tussen het bos en Meppen gevonden, zijn parachute was niet opengegaan. De jonge Amerikaan werd eerst begraven op de begraafplaats in Zweeloo. Momenteel ligt Luper begraven op de begraafplaats in het Amerikaanse Grant, Oklahoma.

Realisatie gedenkteken

Bij veel bewoners van het dorp Meppen en omgeving is nauwelijks bekend dat er tijdens de oorlog een vliegtuig is neergestort en dat de piloot hierbij om het leven is gekomen. Een viertal (oud-) inwoners van Meppen en omgeving heeft daarom enkele jaren geleden het plan opgevat om in de nabijheid van de crashlocatie van piloot Luper en zijn vliegtuig een gedenkteken te plaatsen als eerbetoon aan deze gevallen militair en om mensen te informeren over de historie van deze locatie. Belangenvereniging De Lange Möpper uit Meppen heeft vervolgens, met toestemming van het Staatsbosbeheer, het initiatief genomen om een gedenkteken in de vorm van een plaquette bij de Anne de Vrieshoek te plaatsen. Het plaatsen van een permanent gedenkteken nabij de crashlocatie zal bijdragen aan het historisch bewustzijn. Vanuit Gees was er een kleine bijdrage vanuit het dorpsbudget en het ontwerp.

Onthulling

Oorspronkelijk waren de initiatiefnemers voornemens de plaquette te plaatsen in 2020 (75 jaar bevrijding), maar vanwege de coronapandemie moest de plaatsing worden uitgesteld. Inmiddels is het gelukt een nieuwe datum vast te stellen. De plaquette zal worden onthuld door burgemeester Renze Bergsma van de gemeente Coevorden. De plechtigheid vindt plaats op de Anne de Vrieshoek in het Geeserbos aan de Mepperstraat nabij Meppen op donderdag 7 oktober 2021 vanaf 13:30 uur. Voorafgaande aan de plechtigheid en na afloop is er voor de aanwezigen gelegenheid om iets te drinken op de locatie. Geïnteresseerden worden verzocht voor 13:30 uur aanwezig te zijn.