Voorbereiding Rondom Gees in volle gang


Op zaterdag 15 april komen motorrijders uit verschillende windstreken met hun antieke motoren naar Gees. Dan is de 14e editie van Rondom Gees. Wie gek is op nostalgie en  techniek en de prachtige antieke motoren wil aanschouwen, is van harte welkom bij de start van dit  evenement. Die is op zaterdagochtend bij Pluspunt naast de kerk aan de Dorpsstraat in Gees. Het bestuur van de organiserende stichting is al enige tijd druk met de voorbereidingen.

De stichting Rondom Gees organiseert bij voorkeur twee keer per jaar een evenement, waarvan de toertocht Rondom Gees de bekendste is. Elke derde zaterdag van april is deze tocht voor antieke motoren van voor 1914. Deelnemers uit Nederland en onder andere Duitsland, Engeland, Schotland, België, Frankrijk en Denemarken komen dan met hun schitterende motorfietsen naar Gees. Op 16 april, de dag na Rondom Gees, is de Horse Power Run die in Veenhuizen start. Veel motorrijders komen naar Drenthe om beide tochten te rijden. Die gaan door de mooiste stukjes Drenthe. Er zijn een aantal vaste deelnemers die al jaren meedoen. Ze logeren in en om Gees. Vaak bij gastgezinnen.

Nostalgisch uitgedost

De meestal nostalgisch uitgedoste, deelnemers starten achter elkaar. Elke deelnemer krijgt bij de start een korte toespraak, waarbij de motorfiets en soms ook de eigenaar voor het publiek wordt toegelicht. Na een tocht door het mooie Drentse landschap arriveren de deelnemers later in de middag weer in Gees.

Trouwe vrijwilligers

Het evenement is mogelijk dankzij een trouwe groep vrijwilligers. Route uitzetters, verkeersregelaars en mensen die met de bezemwagens rijden om de mogelijke uitvallers terug te brengen. Met motoren van 100 jaar en ouder is er mechanisch nog wel eens wat aan de hand. Ook zorgen de vrijwilligers ervoor dat de inwendige mens goed wordt verzorgd. Op zaterdag vanaf acht uur staat de koffie en krentenwegge voor de rijders klaar. De rijders verzamelen zich vanaf die tijd al op het pleintje naast Pluspunt. Daar is ook koffie verkrijgbaar voor het publiek. De eerste rijders vertrekken omstreeks 9.30 uur. De rijders sluiten de dag gezamenlijk af met een warme maaltijd in het Pluspunt. Ook die wordt mogelijk gemaakt met hulp van de vrijwilligers.

Nieuwe website

Vorig jaar liet het bestuur een nieuwe website maken. De site is gericht op (potentiële) deelnemers maar zeker ook interessant voor iedereen die meer over het evenement en de motoren wil weten. Je vindt er bijvoorbeeld foto’s en filmpjes van voorgaande edities en informatie over het evenement. Maar ook nieuwsberichten en interviews. Bijvoorbeeld met de betrokken vrijwilligers. Wil je meer weten? Kijk dan op www.rondomgees.nl