logo duurzaam gees

"Samen werken aan een duurzaam dorp!"

Veel gestelde vragen

Energie en financiën

Nee hoor. Energie besparen is makkelijk, als je weet waarop je moet letten. Met goede isolatie blijft de warmte beter in huis. En bespaar je geld. Met onze snelle bespaartips verlaag je je energierekening zonder dat het je iets kost. Milieu Centraal zet de stappen die jij kunt nemen op een rij. Wij kunnen je hierbij helpen. Neem contact op met één van de vrijwilligers van Duurzaam Gees.

Er zijn inderdaad veel ontwikkelingen die elkaar snel opvolgen. Laat je daardoor niet weerhouden om in energiebesparing te investeren. Er zijn al heel veel technische oplossingen die sowieso goed zijn en rendement hebben, waardoor je al snel geld en energie kunt besparen.

Als je in de gemeente Coevorden woont kun je kijken op Datgeldtvoormij.nl Daar kun je kijken voor welke energie- en andere regelingen je in aanmerking komt.

Een wetsvoorstel om de regeling af te schaffen kwam niet door de Eerste Kamer. De salderingsregeling blijft daarom de komende jaren bestaan. Je kunt de stroom die je opwekt en terug levert wegstrepen tegen de stroom die je afneemt. De regeling kijkt naar het saldo van de totale afname en het totale terug geleverde stroom. Als je aan het einde van het jaar meer hebt terug geleverd dan afgenomen gaat je stroomrekening daardoor naar beneden. Wanneer de regeling er niet zou zijn krijg je een positief saldo aan het einde van het jaar niet vergoed.

Energie en techniek

Je kunt je huis verwarmen op gas of elektriciteit. Of op aardwarmte. Een warmtepomp vervangt je cv-ketel, of werkt met de cv-ketel samen. Dat laatste noemen we een hybride warmtepomp. Je verwarmt je huis en – als de warmtepomp je cv-ketel vervangt – ook het water voor de douche en keuken. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en gebruikt warmte uit de lucht of bodem. Hierdoor is een warmtepomp energiezuinig. Met een warmtepomp heb je minder gas nodig of kun je helemaal van het gas af. Dat is goed voor het klimaat, en het betekent ook dat je geld gaat besparen op je energierekening.

Je kunt zelf opgewekte energie opslaan in een batterij. Dat kan in een thuisbatterij. Of in de batterij van een elektrische auto. Er zijn al veel mogelijkheden. En er wordt veel ontwikkeld op dit gebied. Bijvoorbeeld met waterstof. We kijken ook of we in het dorp gezamenlijk de energie kunnen opslaan.

Wanneer je zelf energie opwekt en terug levert moet het elektriciteitsnet voldoende capaciteit hebben om die stroom aan te kunnen. Wanneer je van plan bent om energie op te gaan wekken kun je bij je installatiebedrijf navragen of dat op jouw adres mogelijk is.

Wanneer je zelf energie wilt opwekken en daarvoor op of rond je je huis geen ruimte hebt kun je deelnemen in een energiecoöperatie. Ook als je onvoldoende geld hebt om zelf te investeren in het opwekken van energie kan dit een interessante mogelijkheid zijn.

Isoleren

Energie besparen is makkelijk, als je weet waarop je moet letten. Een energiecoach kan je helpen met een scan van je huis om te kijken waar je beter kunt isoleren. En met onze snelle bespaartips verlaag je je energierekening zonder dat het je iets kost. Elke derde zaterdag van de maand geven we daarover advies aan de Turftaofel in Pluspunt.

Heb je een vraag die hier niet bij staat?

Wanneer jouw vraag hier niet bij staat kun je mailen naar duurzaamgees@geesweb.nl dan kijken we of de vraag kunnen beantwoorden. We gaan dit overzicht van veel gestelde vragen doorlopend aanvullen zodat je hier steeds meer waardevolle informatie vindt.

Je kunt natuurlijk ook op de derde zaterdag van de maand naar de de Turftaofel in Pluspunt komen. We gaan graag met je in gesprek!