Fototentoonstelling in Gezondheidscentrum

Van 25 juli t/m 20 september zijn er in het gezondheidscentrum in Oosterhesselen 12 prachtige portretten te bewonderen van inwoners van Gees en omgeving in de oorlog. Ook zijn er 800 pasfoto’s uit dezelfde tijd te bekijken waarvan we van de helft inmiddels weten wie het zijn.

Waar komen de foto’s vandaan?
Gezinus Jansen was tijdens de Tweede Wereldoorlog fotograaf in Gees. Toen de Duitse bezetter het persoonsbewijs verplicht stelde voor alle Nederlanders, kwamen de inwoners van Oosterhesselen, Gees en Zwinderen naar hem toe om een pasfoto te laten maken.

Een paar jaar geleden stuitte de zoon van Gezinus, Fred Jansen, op zolder op een grote doos met negatieven. De negatieven van 6 x 3 cm bleken in uitstekende staat te zijn. Nader onderzoek leerde dat het de pasfoto’s betrof die zijn vader in de oorlog maakte. 

De zwart-wit portretten geven een bijzonder inkijkje in de toen heersende sfeer en normen in de regio. Dames met keurig gekamde haren, notabelen met norse blikken, ondeugend ogende kerels met ongetemd haar. Elke pasfoto lijkt een verhaal te verbergen. En dat maakt nieuwsgierig.

Willem Anninga uit Oosterhesselen en Kees van Dijk uit Gees zijn op zoek gegaan naar de namen en verhalen van deze portretten. Ze hebben de negatieven gescand (een enorme klus) en 800 stuks afgedrukt en verbeterd. Met de afdrukken gaan ze rond in de dorpen om de namen te achterhalen. Zo hebben ze al heel wat ouderen een prachtige middag of avond bezorgd. Inmiddels hebben ze van de helft van de foto’s de namen achterhaald.

Met financiering uit het Dorpsbudget van Gees zijn er archiefmappen met alle foto’s gemaakt, en zijn er 12 foto’s op hoge kwaliteit afgedrukt en ingelijst. Deze 12 foto’s zijn nu te zien in het Gezondheidscentrum in Oosterhesselen. De archiefmappen met de 800 pasfoto’s liggen in de wachtruimte en iedereen die mensen herkent, mag de lijsten met hun namen aanvullen. We nodigen je van harte uit om de portretten te komen bewonderen.

Gezondheidscentrum Oosterhesselen
Edveensweg 13 
7861 AM Oosterhesselen
Open tijdens praktijkuren.